De compact-disc maakt z'n comeback en het is al begonnen in onze shop in shop in Beneden-Leeuwen

De verkoop van compact-discs is wereldwijd gestegen, mede door het uitbrengen van cd's door artiesten als Adele en Taylor Swift. Alles lijkt erop dat de comeback van de compact-disc met dezelfde snelheid als vinyl zal gaan. De compact-disc is het nieuwe vinyl. In heel Nederland ontstaan plekken waar de compact-discs weer verkocht worden. Zelfs supermarkt-ketens hebben regelmatig compact-discs in de folder staan.

Niet alle muziek is online te verkrijgen

Het zal misschien een hoop mensen verbazen maar online streamen is handig, maar ook niet compleet. Er zijn nog steeds artiesten die hun muziek niet online aanbieden, vaak ligt dit aan copyright van bepaalde nummers of het levert niet genoeg op. Streamen vanaf een platform als Spotify of Apple music kan handig zijn, maar wat als je nu jouw muziek niet kunt vinden. Neem bijvoorbeeld het prachtige nummer van Clannad & Paul Young 'Both Sides Now'. Dit nummer is o.a. te vinden op de verzamel cd van Paul Young - 'From time to Time'. Zoek je dit album op binnen de Spotify database dan zul je zien dat wel het album te streamen is, maar niet dit specifieke nummer. Op het scherm is het nummer in een lichtere kleur weergegeven en wat je ook doet, het zal niet gaan spelen. Dit is in dit geval geldend voor alle online streaming diensten. Heb je deze cd van Paul Young nog wel in de kast staan, dan kun je het nummer oneindig blijven draaien, mocht je daar natuurlijk behoefte aan hebben.

Leuk die streaming diensten, maar je mag alleen luisteren en je bezit geen enkel stuk muziek

Bij een abonnement op een tijdschrift of krant heb je nog iets fysieks in je handen. Je kunt en mag doen wat je wilt met het toegezonden tijdschrift of krant. Met streaming diensten zoals bijvoorbeeld Spotify, mag je alleen maar luisteren. Natuurlijk zien wij daar ook het gemak wel van in, maar als er een storing is bij de dienst, of het internet valt uit om wat voor reden dan ook dan kun je niet genieten van jouw muziek. En natuurlijk kan stroom ook wegvallen, maar dan zijn er zoveel dingen gaande in jouw huishouden dat muziek het laatste is waar je aan denkt. De kans dat internet uitvalt ligt volgens de berekeningen dichterbij de werkelijkheid dan het uitvallen van stroom. Daarnaast zijn er tal van alternatieven te bedenken die toch stroom het huis binnenbrengen.

Maar goed, je mag dus luisteren en 'offline' opslaan, maar je bezit geen enkel stuk muziek. Vroeger kon je gewoon een cd of een plaat erbij pakken en gezellig 'wat opzetten'. De collectie van toen zegt heel veel over de 'verzamelaar', maar wanneer heb je bij iemand anders op de telefoon door zijn of haar collectie gesnuffeld?

Doordat artiesten weer cd's en vinyl uitbrengen gaat de verkoop weer gestaag omhoog

Niet alleen artiesten als Adele en Taylor Swift, maar ook groepen als BTS hebben de compact disc weer gebruikt om hun muziek bij de fans te krijgen. Speciale editie's op cd van bijvoorbeeld the Beatles en de Stones brengen de muziek naar een nieuwe generatie. De verkoop van compact disc's is hierdoor voor het eerst sinds 2014 gestegen naar ongekende hoogtes. In Amerika alleen al ging de verkoop van cd's van 31.6 miljoen schijfjes in 2020 naar 46.6 miljoen schijfjes in 2021. Dat is een stijging van zo'n 47 procent. De laatste keer dat dit zo hoog was, was in 2004. Met dit soort cijfers is het voor de artiesten zelf geen moeilijke keuze om weer cd's uit te brengen. Het levert hun meer op dan de alom besproken kleine percentages die zij via streaming diensten krijgen. Dat blijkt dusdanig weinig, dat artiesten als Neil Young en vele andere deze platformen al hebben verlaten.

Zelfs Marantz brengt weer cd spelers op de markt, slepen er zelfs prijzen voor binnen

Marantz heeft in 2022 een nieuwe lijn met compact-disc spelers uitgebracht. Natuurlijk zijn deze helemaal op de toekomst voorbereid en binnen die lijn zijn zelfs al spelers uitverkocht. Een merk als Marantz investeert niet in producten waar ze niet in geloven en ook zij zien dat er vraag is in de markt. Met bijvoorbeeld zo'n cd speler van Marantz ben je wel helemaal klaar voor de komende jaren. En zelfs de goedkoopste speler in de serie kan de meestvoorkomende vormen aan, niet alleen compact disc, maar ook re-writeables, USB Sticks en de vele vormen van audio-bestanden. Marantz sleepte voor de goedkoopste versie zelfs de 'What Hi-Fi' award binnen voor 2022.

Net als Marantz zien wij iets in de toekomst van de compact-disc als dé geluidsdrager voor onze dagelijkse portie muziek

Niet alleen willen wij compact-disc's een tweede kans geven, maar het is ook zo'n leuk product met zulke prachtige klanten. Disk, the Revival brengt muziekliefhebbers weer bij elkaar. Onze klanten komen van alle uithoeken van Nederland om lekker te snuffelen en die cd weer te kopen die ze voorheen zelf ook al hadden gekocht, maar door de grote menigte weer op de brandstapel was gegooid. Bij ons hebben we een enorm aanbod van duizenden cd's en wel vanaf 1 euro!!! Betaalbaar, klein in formaat, maar zo groots in het plezier. We zijn nu nog een shop in shop bij Kabels & co., maar wij willen in de toekomst een eigen locatie hebben, waar we nog veel meer diensten kunnen aanbieden. Dus wordt vervolgt....

In de tussentijd kun je ons volgen via Instagram: @diskrevival